Historie Boze Rook Blend

Salvia (Salvia divinorum)

EXTRA*: Salvia (Salvia divinorum, sage, spice)

Salvia divinorum is een plant die door de Mexicaanse mazateken is gecultiveerd, en van oudsher werd gebruikt tijdens religieuze ceremonies. Salvia divinorum behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), en kent diverse familieleden die ook in Europa van nature voorkomen (Salie-achtigen). Salvia divinorum bevat de stof Salvinorine A, het sterkst bekende natuurlijke hallucinogeen.

De Mazatec indianen in Oxaxa (Mexico) gebruiken salvia al duizenden jaren om in hogere sferen te raken. De sjamanen kauwen vers blad, waardoor de werkzame stoffen in de mond worden opgenomen. Hierdoor raakten zij in een trance, en werd voor hen duidelijk hoe zieken genezen konden worden en andere zaken opgelost moesten worden.

In de 20e eeuw werd salvia ontdekt door Westerlingen. Plantkundige Gordon R. Wasson, die ook de psilocybe paddenstoel (welke wij kennen als ‘paddo’) soorten ontdekte, nam een exemplaar van de plant mee naar de Verenigde Staten.

Pas in de jaren 90 werden de eerste betekenisvolle wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar salvia. Dit gebeurde door de Amerikaanse etnobotanist Daniel Siebert.
Vandaag de dag wordt er nog steeds onderzoek verricht naar salvia, zo zijn er inmiddels aanwijzingen dat de plant mogelijk van pas kan komen bij het ontwikkelen van medicijnen tegen alzheimer en chronische pijn. Wetenschappelijk onderzoek in de VS wordt echter bemoeilijkt door de legale status van de plant in de VS (salvia is in veel staten verboden).

Sinds het einde van de jaren 90 is het gebruik van salvia ook in Europa in opkomst, waar het door smartshops wordt verkocht. De meest voorkomende vorm is in de vorm van een extract, wat in een (water)pijp gerookt wordt. Het effect is, wanneer salvia gerookt wordt, kort: een trip duurt meestal niet langer dan 20 minuten. Wel kunnen de naeffecten nog enkele uren aanhouden, maar meestal is dit niet meer dan een licht gevoel.

Vrijwel direct na het inhaleren van de rook wordt de gebruiker meegenomen naar een andere wereld, en is er geen besef meer van realiteit. Het komt niet zelden voor dat de salvia-roker zicht een object waant. Ook oncontroleerbare lachkicks komen vaak voor. Voor veel mensen die salvia roken blijft het bij een eenmalige ervaring, vaak vinden zij de trip te bizar en leidt het niet tot diepere inzichten, zoals dat bij andere psychedelica wel het geval kan zijn.

Als je van plan bent om salvia te gebruiken, zorg dan altijd dat er een nuchter persoon in de buurt is. Deze ‘sitter’ kan op je letten en je bijstaan als dat nodig is. Begin ook altijd met een lage dosering om overgevoeligheid te testen.

Divinorum: The Documentary from Roberto López Mélinchon on Vimeo.

 

DMT

17- DMT (Di-Methyl-Tryptamine)

Tijdens de psychedelische revolutie was DMT een populair middel voor een korte, zeer spectaculaire trip. Het werd de “lunchtrip” genoemd, omdat je het bij wijze van spreken om kwart over twaalf in je middagpauze kunt gebruiken en om half twee weer nuchter op kantoor bent. Maar wat je intussen hebt meegemaakt, is buitengewoon. Zoals zo veel magische middelen, is DMT al heel lang bekend bij sommige Zuidamerikaanse Indianenvolken. Zij bereiden een poeder uit boombast, dat yopo wordt genoemd, en blazen dit met pijpjes in elkaars neusgaten. Yopo is een van de twee bestanddelen van Ayahuasca. Qua samenstelling is het vrijwel identiek aan synthetisch DMT.

In de jaren negentig duikt DMT weer op. Het is populair in Amerika bij, zoals het weekblad Newsweek schreef, “serious psychonauts”. In Engeland wordt het eveneens weer gebruikt en ook in Nederland zijn we het tegengekomen. Als partymiddel wordt het met marihuana of tabak of kruiden in een joint gerookt. Het veroorzaakt dan een buitengewoon sterke roes, maar toch is die niet te vergelijken met de entheogene ervaring die het geeft als je het puur gebruikt.

DMT geeft je een instanttrip. Voor een dosis gaat vier of vijf milligram in een zogenaamde base-pijp. Dit wordt verhit en de vrijkomende witte rook wirdt geïnhaleerd. Deze ruikt buitengewoon synthetisch en stinkt naar verbrand plastic. De unieke, gore smaak zul je nooit meer vergeten. Inhaleer langzaam. De rook is niet heet, maar je zult de neiging hebben om te hoesten. Onderdruk dat en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk rook in een keer naar binnen krijgt, want als je niet voldoende hebt, ga je niet “door de poort” naar de andere kant, als zul je wel buitengewoon high worden, tot in een staat van zaligheid die gepaard gaat met sterke visuele effecten.

Het eigenaardige van DMT is dat, als je het eenmaal geïnhaleerd hebt, een volgende dosis niet meer werkt. Je moet dan een uur wachten tot je het opnieuw kunt gebruiken. Breng de geïnhaleerde rook in je longen omlaag om deze als het ware op te slaan. Al na enkele seconde ga je “out”. Een paar seconden later zit je in een andere dimensie, terwijl je al na enkele minuten een piek bereikt, die lang aanhoudt. Je moet dus zorgen dat je lekker ligt of zit, want je gaat gerandeerd uit je bol. Eerst kom je in een glasachtige voorruimte; dat is de poort waar je doorheen moet. Je wordt er als het ware in gezogen. Aan de andere kant kom je in een wereld terecht die je nog niet kende. Hier kun je de volgende ervaringen hebben; tijd en ruimte zijn opgeheven, je ziet vreemde planten of plantaardige vormen. Je bevindt je in een vibrerend universum zonder vormen. Je ziet vreemde machines en hoort buitenaardse muziek. Je hoort vreemde talen, soms begrijpelijk, soms niet en je ziet intelligente wezens in allerlei vormen. Heel vaak maak je het volgende mee: je bent omgeven door wonderlijke wezentjes die een kosmische dans voor je opvoeren. Ze bestaan uit spiraalachtige vormen die door elkaar warrelen. Ze hebben snoetjes, kijken je aan, lachen je toe en praten met hoge piepstemmetjes tegen je. Je kunt niet verstaan wat ze zeggen. Volgens enkele entheogene onderzoekers maken ze gebruik van ultra-korte frequenties om hun boodschappen op je onderbewustzijn over te brengen. De inhoud van die boodschap voel je wel aan. Die luidt: liefde.

De meeste van die wezentjes hebben het beste met je voor maar sommigen zijn ondeugend en eng. Dan ben je even bang. Volgens Terence McKenna, een van de meest vooraanstaande entheogene onderzoekers in de Verenigde Staten, is het een goed teken als je die angst voelt, want dat laat je zien dat je in contact staat met de werkelijkheid. De kleuren waarin dat alles zich afspeelt, zijn voornamelijk groen, rood en blauw, naar paar, geel en goud. McKenna noemt de wezentjes “machine-elfen”. Ze hebben inderdaad iets technologisch en ook iets elfsachtigs. Je zou kunnen zeggen dat zij, ontstaan uit chemische kristallisatie, als het ware afsplitsingen zijn van de jungle-goden en van de oerkrachten die door het natuurlijke yopo worden opgeroepen. Na ongeveer een half uur neemt de intensiteit af en verlaat je de machine-elfen. Je kunt dan je ogen open doen en praten, maar misschien wil je liever nog wat nasoezen, badend in een stroom van wat je alleen maar als universele liefde kunt omschrijven.

Hoe meer je terugkomt, hoe lichamelijker het gevoel wordt. Op het laatst begint je lijf te trillen en te beven. Na vijf minuten houdt ook dat op en ben je weer terug. Een minuut of tien later voel je je weer normaal, zij het dan dat je iets buitengewoons hebt meegemaakt. Een ander verschijnsel dat tijdens deze trip kan optreden is dat je geluiden begint te maken die je als golven waarneemt. Je produceert onverstaanbare klanken. Die drang is zo sterk dat je je er alleen maar aan kunt overgeven. Je maakt een reis door een innerlijke ruimte waaruit je na een half uur, als herboren zeggen sommigen, terugkeert. Ook voor DMT geldt dat je het moet gebruiken op een lege maag, in een prettige omgeving en alleen als je je goed voelt.

Veel Amerikaanse psychonauten gebruiken regelmatig DMT, bijvoorbeeld eens in de maand. De werking lijkt niet te verminderen, integendeel; je raakt vertrouwder met de machine-elfen en komt ook in andere werelden terecht. Maar elke trip moet verwerkt worden. Pas als de laatste trip geen rol meer speelt in je gedachtenleven, ben je klaar voor een nieuwe.